Кримінальний кодекс Небесної Федерації

42

У нашому місті з’явилося безліч рекламних щитів з цитатами з Біблії. І вони, треба зізнатися, приводять мене в подив. Я не відношу себе до віруючих людей, але знаю, що в тексті Біблії є багато висловлювань про любов і дружбу, про радощі життя і сімейних цінностях. Так чому ж з усіх рекламних щитів нам гігантськими літерами віщають про страждання?

Глянеш ліворуч — там комусь пророкують кару Господню. Глянеш направо — там обіцяють гнів небес. Останньою краплею для мене стало побачене вчора послання: «Коли ти будеш волати, врятує тебе зборище твоє?» Ось вже вибачте, панове, але це перебір. Ця вирвана з контексту фраза не несе в собі ніякого сенсу, тільки дратує за рахунок фамільярного звернення на «ти» і слів «волати» і «збіговисько», явно мають негативну емоційне забарвлення. І не варто говорити, що тільки грішників бісить нагадування про їх гріховності. Будь-кому не сподобається, якщо йому будуть висувати необґрунтовані претензії, а саме на них найбільше це висловлювання схоже.

Якщо постійно загрожувати людині громом і блискавками, він хіба стане краще? Хто в дитинстві любив вчителів, які ніколи нікого не хвалили, зате лаяли за будь-якого приводу, записували зауваження в щоденник і викликали батьків на килим? Від батога у вихованні часом нікуди не дітися, але повністю замінювати їм пряник як мінімум неефективно.

Мені часом здається, що оформлювачі подібних рекламних щитів схожі на людей, фантазирующих на тему ядерної зими: мовляв, на горіхи дістанеться всім, окрім мене, і я буду бродити по спорожнілому місту, весь такий в білому пальто красивий. Все навколо грішні, всіх Господь покарає, а я буду дивитися і радіти… тобто шкодувати, звичайно ж, жаліти їх усіх. Хотілося б, якщо вже зайшла мова про віру, нагадати цим людям про існування такого гріха, як гординя, адже навряд чи зрозуміють, до чого це.

Задовбали рекламувати Біблію в ролі Кримінального кодексу.